Amarone wijn

Amarone wijn is de meest complexe, rijke en geconcentreerde wijn die goed bewaard kan worden. Dat komt door de druiven die worden gebruikt en de oude en ambachtelijke productiemethode. De Amarone is een van de beste en meest bekende wijnen uit Italie en kan zich meten met de grote namen als de Barolo en de Brunello.

Ontstaan Amarone

Had een wijnboer niet per ongeluk een fout gemaakt bij de bereiding van zijn zoete Recioto, dan hadden we waarschijnlijk nooit kunnen genieten van de krachtige en zwoele Amarone. Het verhaal gaat namelijk dat de bewuste wijnboer bij de bereiding een vat met de zoete Recioto vergat. De wijn in het vat kon blijven gisten waardoor de suikers veranderden in alcohol en de wijn sterker en droger werd dan bedoeld. Het resultaat? Een enorm rijke en geconcentreerde wijn die de naam Amarone draagt.

Druiven Amarone

De Amarone della Valpolicella is een variant van de Valpolicella wijn, afkomstig uit het gebied tussen Verona en het Gardameer. De druivenrassen die voornamelijk worden gebruikt bij de productie van Amarone zijn Corvina, Rondinella en Molinara, waarvan de Corvina het grootste deel uitmaakt, daarna de Rondinella. Het kleinste deel wordt ingenomen door de Molinara. De druiven worden tussen eind september en begin oktober geplukt en vervolgens gedroogd in speciale ruimtes, voordat ze worden geplet. Dit zorgt ervoor dat er meer suikers achterblijven dan gebruikelijk. Hierdoor wordt de wijn zoeter en kan langer worden bewaard. Verder geldt dat een Amarone pas op de markt mag worden gebracht als deze minimaal twee jaar op hout heeft gerijpt. Veel wijnproducenten hanteren echter de oude termijn van vijf jaar.

Smaak Amarone

Amarone is een droge, volle en complexe wijn met een traditionele, donkere granaatrode kleur. Jong, tussen 5 en 8 jaar, is de Amarone wat fruitig. Naarmate de wijn ouder wordt gaat het fruitige er wat af en wordt de wijn bitterder (maar niet vervelend) van smaak. De smaken die men in een Amarone kan verwachten zijn vleugjes van kruiden en mineralen, vaak gecombineerd met teer, rijpe kersen en chocolade.

Naar boven