Cahors

AOC vanaf 1971
4000 ha wijngaarden met uitsluitend rode wijn. 
De Cahors wijngaarden liggen in het Zuidwesten van Frankrijk, meer bepaald in de Midi-Pyrénées in het departement Lot (Quercy).

De wijngaarden strekken zich uit op ongeveer een 200 Km ten Oosten van Bordeaux. Het herkomstgebied omvat 45 gemeenten rond de lotvallei. De meeste liggen ten westen van de stad Cahors, verspreid over een afstand van 50 km.

Geschiedenis

De wijngaarden van Cahors zijn één van de oudste wijngaarden van Frankrijk.
De beplanting van de wijnstokken dateert van het Gallo-Romeinse tijdperk.
Eén van de eerste verwijzingen naar wijn uit Cahors staat te lezen in een officieel document uit de 7de eeuw waarin de bisschop van Verdun zijn collega uit Cahors dankt voor tien vaten wijn die hem geschonken werden.
In de 13e eeuw werden de wijnen uit Cahors zelfs op de Londense markt genoteerd.

Aan het eind van de 19e eeuw kreeg Cahors echter ramp na ramp te verduren. Rond 1880 vernielde de phylloxera alle wijngaarden, maar ook andere fatale ziekten sloegen toe.
Men mag gerust stellen dat er vlak na de Tweede Wereldoorlog geen goede Cahorswijnen gemaakt werden. Alles ging op in anonieme bulkwijn.
Al snel kwam daar verandering in. In 1947 werd de energieke coöperatie van Parnac opgericht. Deze coöperatie slaagde erin het verder verval af te remmen.
De vorst van 1956 zorgde ervoor dat de Cahors wijnen een nieuwe klap kregen. Praktisch de gehele oppervlakte werd vernietigd door de strenge vorst. Op aandrang van de coöperatie werden de vernietigde wijngaarden op grote schaal nieuw beplant met de Auxerrois. De nieuwe aanplant bracht een duidelijke kwaliteitsverbetering van de wijnen tot stand en in 1971 kreeg Cahors zijn appellation contrôlée-status.

Naar boven