Cava wijn

José Raventós produceerde de eerste fles Cava in 1872 in de regio Barcelona. Hij was het hoofd van het familiebedrijf Codorniu. Tijdens zijn vele reizen door Europa had José gezien hoe de Champagne er rijkelijk vloeide. Zijn bedrijf produceerde toen alleen stille wijnen van traditionele Catalaanse druivenvariëteiten en José dacht dat die wel eens geschikt zouden kunnen zijn om er mousserende wijn volgens de champagnemethode van te maken.

Cava versus Champagne

Wijnproducenten probeerden al mousserende kwaliteitswijn te maken sinds 1830, toen de Champagne zoals we die nu kennen (met de dégorgement méthode, ontwikkeld door Mme Clicquot) voor het eerst op de markt kwam. Maar de verschillen tussen Champagne en Cataluña waren groot. De druivenrassen en het klimaat verschilden,de manier waarop de wijn werd gemaakt week af, de kennis was niet optimaal en zelfs het soort kurk en de flessen waren anders dan die in Frankrijk. Al die afwijkingen op de Franse standaard waren er debet aan dat eerdere experimenten, gebaseerd op het kopiëren van de Champagne-methode, mislukten.

Eerst Cava

Raventós was lid van een niet-officiële groep van belangrijke wijnproducenten in Sant Sadurní d`Anoia. Deze groep was ook wel bekend onder de naam `De Zeven Griekse Wijzen`. Zij kwamen elke week bij elkaar om hun kennis en het resultaat van hun experimenten te bespreken. Waarschijnlijk rond 1872 stonden de meeste van hen op het punt om met succes een mousserende wijn te maken, José Raventós wist met de eer te gaan strijken en wist de eerste goede Cava te produceren. De rest is bekend. Cava was een van de eerste niet-Franse mousserende wijnen die een eigen identiteit verwierf nadat de benaming `Champagne` als term verboden was. Sindsdien gaat het alsmaar beter.

Cava overleeft

Het snelle succes van Cava was gedeeltelijk te danken aan de opmars van de Phylloxera door heel Frankrijk. Wijngaard na wijngaard in de Champagne streek viel ten prooi aan de vraatzuchtige druifluis. Uiteindelijk stak de luis ook de Pyreneeën over en verwoestte hield ook flink huis in de Cava wijngaarden. Volledige druivenrassen verdwenen van het toneel. Wie als eerste met de oplossing tegen de luis kwam, het enten van inheemse rassen op Amerikaanse stokken die resistent bleken tegen de luis, is nog altijd niet exact bekend. Maar in Cava-land geeft men de eer aan ene Marc Mir I Capella, een van de leden van de `Zeven Griekse Wijzen`. Zijn standbeeld staat in het centrum van Vilafranca del Penedès. Volgens de Cava geschiedenis werd zijn voorbeeld over de hele wijnproducerende wereld gevolgd.

Naar boven