Droge witte wijn

De mooiste en stevigste droge witte wijnen worden in Europa geproduceerd en zijn verkrijgbaar in de meest boeiende varianten. Zo zijn er witte wijnen met heerlijk fruitsmaak, met een pittige rookachtige toasty smaak en volle ronde wijnen met een boterige afdronk. Maar hoe komt die specifieke smaak tot stand en welke benamingen kennen de verschillende varianten droge witte wijn? De druivensoort geeft al flink wat prijs over de smaak. De wijnstreek en het productieproces vormen de details. Wijnoutlet.nl legt het u graag uit.

Geen of weinig restsuiker

Droge witte wijn is een wijnsoort met geen of heel weinig restsuiker. De aanwezige suikers zijn tijdens de gisting helemaal verbruikt door de gistcellen. De wijn wordt aangeduid met `sec`, `dry` of `trocken`. Halfdroge witte wijn bevat meer restsuiker en wordt soms aangeduid met `demi sec`, `semi dry`, `halbtrocken` of `feinherb`.
 

Druiven droge witte wijn

Druivensoorten die garant staan voor droge witte wijnen van topkwaliteit zijn:

Chardonnay

Van de Chardonnay worden in de Bourgogne topwijnen geproduceerd. Ook in landen als Amerika en Australië worden uitstekende Chardonnay’s gemaakt. De druif gedijt goed in zowel een warm als een koud klimaat. Dat geeft de variatie in smaken: van fris en fruitig tot vol en romig. Chardonnay uit de Franse Bourgogne behoort tot die eerste variant, Australische en Californische Chardonnay’s zijn weelderig. De eikenhouten vaten waarin deze wijnen rijpen zorgen voor een vleug vanille en een rokerige, toasty smaak. Chardonnay uit Noord-Italië staat over het algemeen bekend om zijn frisheid.
Bekende wijnsoorten gemaakt van de Chardonnaydruif zijn:
  • Witte Bourgognes
  • Chablis
  • Meursault
  • Champagne

Sauvignon-Blanc

De Sauvignon-Blanc wordt veel en met succes verbouwd in het Zuidwesten van Frankrijk, in de Loirevallei en de Bordeaux. Ook in Italië, Oost-Europa en de nieuwe wijnlanden doet deze druif het uitstekend. Wijnen gemaakt van de Sauvignon-Blanc zijn geurig, pittig en bedoeld om jong te drinken. De wijnen zijn bovendien fruitig, met tonen van friszure appels, grapefruit en kruisbessen. De Sauvignon-Blanc wordt ook toegepast in de zoete en zachte Sauternes. Een geheel eigen productieproces zorgt daarbij voor de zoete smaak (zie zoete witte wijn, edele rotting).
Bekende wijnsoorten van Sauvignon-Blanc zijn:

Sémillion

Rijp oranje fruit als mango, perzik en abrikoos en vers gras, maar ook geroosterd brood en honing. Dat zijn de tonen van de zachte en ronde Sémillion. De druif bevat weinig zuren en wordt daarom vrijwel altijd met andere druiven gemengd. In Bordeaux, waar de druif van oorsprong vandaag komt, gebeurt dat met de veel frissere Sauvignon-Blanc en in Australië bijvoorbeeld met de Chardonnay. Omdat de druif gevoelig is voor Pourriture Noble (zie zoete witte wijn, edele rotting), is de druif ook uitermate geschikt voor de zoete dessertwijnen als Sauternes en Barsac. Bekende droge witte wijn van de Sémillon is Graves. 

Riesling

Oorspronkelijk verbouwd langs de Rijn  en de Moezel, wordt de Riesling tegenwoordig overal aangeplant. Dit zorgt voor een brede variatie aan Rieslingwijnen: van strak en droog tot honingzoet en van tintelfris tot fluweelzacht en stroperig. Maar droog of zoet, een Riesling is altijd fris en fruitig met een behoorlijke hoeveelheid zuren en bloemige aroma’s. Groene appels, passievrucht en honing zijn dan ook smaken die wijnen van deze druivensoort typeren.
 

Gewürztraminer

Alweer zo’n druif die prachtige droge en witte wijnen oplevert. De Gewürztraminer levert zwoele, bloemige goudgele wijnen op met typische smaken van lychees, passievrucht, mango en kaneel. Uit de Elzas ruikt de Gewürztraminer zoet, maar smaakt droog. In Duitsland worden er echter ook zoete wijnen van de Traminer gemaakt. De Gewürztraminer is een jonge wijn, al doet zijn kleur anders vermoeden. De kenmerkende warmgele gloed zegt in dit geval echter niets over de leeftijd. De wijn heeft de kleur te danken aan de roze-bruine kleur van de druif.
 

Chenin Blanc

Ook deze druif, afkomstig uit de Loirevallei, heeft de wereld veroverd. De Chenin Blanc kan dan ook voor allerlei wijnen gebruikt: zoet, half-zoet, droog en mousserend. De druif is bijzonder aromatisch en bevat veel frisse zuren. Jong ruikt de Chenin Blanc naar groene appels. De rijpere en vaak zoetere variant geeft vooral tonen van perzik en abrikoos. Maar jong of oud(er), allemaal hebben ze een bloemige en zoete geur. Zelfs de soorten die strakdroog van smaak zijn.
 
Wijnoutlet.nl heeft een breed assortiment witte wijnen. Liever roodrosé of mousserend? Via onze webshop bestelt u snel de wijn van uw voorkeur. 
Naar boven