Mousserende wijn

Wijnoutlet.nl heeft een breed assortiment mousserende wijn: Champagne, Cava en Prosecco. Uiteraard tegen de lage en voordelige prijs die u van ons gewend bent. Omdat wij onze mousserende wijnen zelf rechtstreeks inkopen bij bekende wijnproducenten, kunnen wij u dat bijzondere voordeel bieden. Daarbij maakt het niet uit of u een fles of een doos mousserende wijn koopt. En natuurlijk geven we op onze website een uitvoerige smaakbeschrijving bij onze bruisende wijnen.

Algemene informatie mousserende wijn

Mousserende wijn, ook wel bubbeltjeswijn, schuimwijn of bruisende wijn genoemd, is een wijnsoort die veel koolzuurgas bevat. De meeste mousserende wijnen zijn wit, hoewel er ook mousserende rosé en zelfs bruisende rode wijnen zijn. De productie van mousserende wijn kent grofweg drie varianten. Omdat Frankrijk de bakermat van de schuimwijn is, hebben de verschillende varianten van het productieproces een Franse naam:

  • Méthode Traditionnelle (voorheen Méthode Champenoise): de tweede gisting vindt plaats op de fles, waarbij het koolzuurgas in de fles behouden blijft. Deze methode geeft de beste kwaliteit bubbels, die ook in het glas het langst behouden blijven, maar is ook de meest bewerkelijke en daarmee duurste methode. Deze methode wordt gebruikt bij de productie van Champagne en Cava.
  • Méthode Charmat of cuve close is een methode waarbij de tweede gisting in een gesloten vat plaatsvindt, waarna de wijn op fles wordt gebracht. Hierdoor zijn de bubbels minder nadrukkelijk aanwezig. Bij de productie van Prosecco wordt deze methode gebruikt.
  • Méthode gazéfié, waarbij koolzuur wordt toegevoegd aan wijn. 

Mousserende wijn: Champagne en Cava

Alleen de mousserende wijn uit de Champagnestreek mag de naam Champagne dragen. Bij mousserende wijnen uit andere streken is die benaming niet toegestaan. Zelfs niet als de bruiswijn, net de Spaanse Cava, volgens de Méthode Traditionnelle wordt geproduceerd. De meest voorkomende druivensoorten in Champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meurier. Bij de productie van Cava wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de druivensoorten Parellada, Xarel-lo en Macabeu.

Mousserende wijn: Prosecco

Prosecco is de Italiaanse variant op de bubbelwijn. Een enkele Prosecco wordt, net als Champagnes en de meeste Cavasoorten, op de fles gegist. De meest toegepaste methode is de Méthode Charmat, wat de Italiaanse bruiswijn de frisse, schuimige mousse geeft. Prosecco is verdeeld in drie soorten:

 

  • Spumante, het paradepaardje onder de Prosecco’s met een hoge druk op de fles en veel bubbels.
  • Frizzante, die licht mousserend is door een lagere koolzuurdruk dan spumante.
  • Tranquillo, een vrij onbekende, niet mousserende en zeldzame Prosecco.

Mousserende wijn bewaren

Over het algemeen geldt dat mousserende wijn op dronk is als deze wordt verkocht, ongeacht het productieproces. Wilt u de wijn toch even laten liggen, of hebt u een vintage of prestige Champagne, dan is het het best de wijn horizontaal liggend, trillings- en geurvrij te bewaren in een donkere, tochtvrije ruimte met een constante temperatuur tussen 10 en 12 graden bij een luchtvochtigheid rond 80 procent. Mousserende wijnen zijn het lekkerst als ze goed gekoeld worden geserveerd, en wel tussen 6 en 8 graden. Een wijnkoeler gevuld met ijs is een feestelijke manier om de fles koel te houden tussen het uitschenken door. En hoewel ook een flink spuitende fles bubbelwijn erg feestelijk overkomt, is schudden funest: de in de fles achtergebleven wijn zal zijn koolzuur snel verliezen. Na ontkurking is een mousserende wijn nog ongeveer drie dagen, mits afgesloten, houdbaar in de koelkast.

Dat wijn kopen online kan, weet u inmiddels. Maar weet u dat de kwaliteit van deze wijnen niet onderdoet voor de kwaliteit van de wijnen die u in een reguliere wijnwinkel of slijterij koopt? Bekijk de website voor ons ruime assortiment aan rodewitterosé en bruisende wijnen.

Naar boven