mijn bestelling    mijn account   mijn nieuwsbrief  
containerkorting   prijsvergelijking   per fles bestellen    100% proefgarantie
rode wijnwitte wijnrosé & bruisende wijntopmerkengrand maestro italiano bij de wijnboer24 uurs-deal

Coopmanshuys - Stellenbosch - Pinotage `14
Durbanville Hills Rhinofields - Sauvignon Blanc ‘15
Schalkenbosch - Premium Sweet Moscato
Coopmanshuys - Stellenbosch - Pinotage `14
Blozend in het glas

Druif: Pinotage
Durbanville Hills Rhinofields - Sauvignon Blanc ‘15
Goud van Michelangelo

Druif: Sauvignon Blanc
Schalkenbosch - Premium Sweet Moscato
Verfrissend zoet

Druif: Muscat
4.0 sterren door 12 personen.
Smaak: Soepel & Rond
U bespaart 35%!
Containerkorting
 €7.49   €3.99
5.0 sterren door 2 personen.
Smaak: Verfijnd, Fris & Complex
U bespaart 20%!
Minder dan 250 flessen
 €14.99   €11.99
MEER INFO >
4.5 sterren door 4 personen.
Smaak: Lichtzoet & Fruitig
U bespaart 30%!
Palletkorting
 €6.99   €4.99
MEER INFO > -  

Wijn uit Zuid Afrika
De wijnbouwgeschiedenis van Zuid-Afrika gaat terug tot het jaar 1652 toen de eerste Nederlanders en Vlamingen er voet aan de grond zetten. Zij legden de basis voor de Zuid-Afrikaanse wijnproductie waarvan sinds de afschaffing van de Apartheid jaarlijks maar liefst een derde wordt geëxporteerd. Dankzij het stabiele klimaat is de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse wijnen van jaar tot jaar namelijk zeer gelijkmatig.

Geschiedenis Zuid-Afrikaanse wijn

In opdracht van de VOC stichtte Jan van Riebeeck in 1652 en verversingspost op Kaap de Goede Hoop. Rondom de post werden tuinen en later ook wijngaarden aangelegd. De eerste wijn, die van een erbarmelijke kwaliteit was, werd in 1659 geproduceerd. Onder aanvoering van gouverneur Simon van der Stel en enkele Franse Hugenoten werd de kwaliteit van de wijn vanaf 1679 sterk verbeterd. In de periode daarna kende de Zuid-Afrikaanse wijnproductie perioden van afwisselend bloei en verval. Met de afschaffing van de apartheid vanaf 1990 kwam de wereldwijde economische boycot tegen Zuid-Afrika te vervallen. Wereldwijd werden de deuren opengezet voor Zuid-Afrikaanse wijnen, die nog nooit zo populair waren.

 

Druivenrassen wijn Zuid-Afrika

De nog altijd groeiende wijnindustrie in Zuid-Afrika telt op dit moment zo’n 118.000 hectare. Dat komt overeen met een wijnbouwland als Duitsland. Zuid-Afrika produceert jaarlijks ruim 900 miljoen liter wijn. Dat is 3,1 procent van de wijnproductie ter wereld. Veruit het grootste deel van die wijnen is gemaakt van druiven van Franse afkomst, waarbij Steen (Chenin Blanc) de meest toegepaste is. Op de tweede plaats van meest aangeplante druiven staat de Sultana, die niet voor wijn maar voor rozijnen wordt gebruikt. Daarna volgen Colombard, Chardonnay en de Sauvignon Blanc. Bij de blauwe druivenrassen speelt de Cabernet Sauvignon de belangrijkste rol, gevolgd door Shiraz, het Zuid-Afrikaanse druivenras Pinotage, Merlot en Cinsaut.

Classificatie Zuid-Afrikaanse wijn

Sinds de invoering van de wijnwet in 1973 zijn er in Zuid-Afrika 6 wijnregio’s benoemd waarvan de wijnen de erkende titel ‘Wine of Origen’ (Wyn van Oorsprong) op het etiket mogen voeren. Die aanduiding wordt ook wel afgekort tot WO met daarachter de naam van het productiegebied. Het gaat hierbij om kwaliteitswijnen die aan strenge eisen moeten voldoen op het gebied van druivenras(sen), alcoholpercentage en herkomst. 

De herkomstbenamingen van de verschillende wijnen staan als volgt op het etiket vermeld:

  • Geographical unit (sinds 1993): duidt op één van de vijf geografische eenheden, Northern Cape, Western Cape, KwaZulu-Natal, Limpopo en Eastern Cape.
  • Region: Zuid-Afrika kent 6 wijnregio’s die zijn onderverdeeld in 26 districten, 67 wards, 179 estates en meerdere individuele wijngaarden.
  • District: afgebakende herkomstgebieden als Stellenbosch en Paarl.
  • Ward: klein landbouwgebied waarop vaak meerdere wijnboeren actief zijn.
  • Estate: één wijnboer of een combinatie van samenwerkende wijnboeren met een gezamenlijke bedrijfsvoering. De druiven vermeld op het etiket zijn op de eigen estate verbouwd en gerijpt in de eigen kelders.
  • Single vineyard: Zuid-Afrika’s kleinste productie-eenheid, één wijngaard van maximaal 6 hectare.

Exportwijnen ‘Nie Voorbij nie voorbij nie’

 Alle Zuid-Afrikaanse exportwijnen moeten eens strenge controle ondergaan door de Wine & Spirit Board in Nie Voorbij in de buurt van Stellenbosch. De leden van deze board moet controleren of de wijn aan de kwaliteits- en classificatie eisen voldoet. Zo passeren alleen de beste wijnen de Zuid-Afrikaanse grenzen. “Slechte wyn komt nie voorbij Nie Voorbij nie”, is dan ook een veelgebruikte uitspraak. 

Géén dure winkelpanden. Géén geldverslindende wederverkopers en andere tussenpersonen. Wij kopen rechtstreeks af Château of af-kelder. Door onze grote aantallen kunnen wij werken met lage winstopslag. Wij kopen de restvoorraden tegen dumpprijzen van bekende wijnhuizen.

Dus..... Véél WIJNVOORDEEL voor u als consument.     
Populaire Merken
Lindeman's Marqués de Caceres Valdivieso Penfolds Casillero del Diablo Bollinger Moet & Chandon  
Jacob’s Creek Argento Zenato Masi Inycon Estate Alamos Charles Heidsieck  
Miquel Torres Villa Maria Norton Faustino Undurraga Hardy's    
Over ons Rode wijn Wijn uit Frankrijk Algemene voorwaarden


Contact Witte wijn Wijn uit Spanje Privacy policy
Betalen Rosé & bruisende wijn Wijn uit Italie Klachtenafhandeling
Bezorgen Wijn uit Portugal Wijn uit Zuid Afrika Herroepingsrecht
Per fles bestellen Wijn uit Chili Wijn uit Australie Retourneren
Kelderschatten Wijn uit Argentinie Wijn uit Duitsland Kwaliteitsgarantie