Coopmanshuys - Pinotage is een soepele rode wijn uit Stellenbosch, Zuid-Afrika. Bij Wijnoutlet.nl online te bestellen met korting. Maak gebruik van het volume voordeel! Coopmanshuys - Stellenbosch - Pinotage `14
Blozend in het glas

Druif: Pinotage
Rating 4,1 sterren door 15 personen.
Soepel & Rond
U bespaart 35%!
Containerkorting
€ 7,49 € 3,99
Uitverkocht
Durbanville Hills Rhinofields - Sauvignon Blanc. Een met goud bekroonde witte wijn uit Zuid-Afrika. Bij Wijnoutlet.nl voordelig online te bestellen. Durbanville Hills Rhinofields - Sauvignon Blanc ‘15
Goud van Michelangelo

Druif: Sauvignon Blanc
Rating 5,0 sterren door 2 personen.
Droog, verfijnd & Complex
U bespaart 20%!
Per fles te bestellen
€ 14,99 € 11,99
Meer datails van deze wijn
Bestel deze wijn
Schalkenbosch - Premium Sweet Moscato is een zoete witte wijn van de Muskaatdruif. Maak gebruik van het volume voordeel! Schalkenbosch - Premium Sweet Moscato
Verfrissend zoet

Druif: Muscat
Rating 4,7 sterren door 7 personen.
Fris, Fruitig & Levendig
U bespaart 30%!
Per fles te bestellen
€ 6,99 € 4,99
Meer datails van deze wijn
Bestel deze wijn

Wijn uit Zuid Afrika
De wijnbouwgeschiedenis van Zuid-Afrika gaat terug tot het jaar 1652 toen de eerste Nederlanders en Vlamingen er voet aan de grond zetten. Zij legden de basis voor de Zuid-Afrikaanse wijnproductie waarvan sinds de afschaffing van de Apartheid jaarlijks maar liefst een derde wordt geëxporteerd. Dankzij het stabiele klimaat is de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse wijnen van jaar tot jaar namelijk zeer gelijkmatig.

Geschiedenis Zuid-Afrikaanse wijn

In opdracht van de VOC stichtte Jan van Riebeeck in 1652 en verversingspost op Kaap de Goede Hoop. Rondom de post werden tuinen en later ook wijngaarden aangelegd. De eerste wijn, die van een erbarmelijke kwaliteit was, werd in 1659 geproduceerd. Onder aanvoering van gouverneur Simon van der Stel en enkele Franse Hugenoten werd de kwaliteit van de wijn vanaf 1679 sterk verbeterd. In de periode daarna kende de Zuid-Afrikaanse wijnproductie perioden van afwisselend bloei en verval. Met de afschaffing van de apartheid vanaf 1990 kwam de wereldwijde economische boycot tegen Zuid-Afrika te vervallen. Wereldwijd werden de deuren opengezet voor Zuid-Afrikaanse wijnen, die nog nooit zo populair waren.

 

Druivenrassen wijn Zuid-Afrika

De nog altijd groeiende wijnindustrie in Zuid-Afrika telt op dit moment zo’n 118.000 hectare. Dat komt overeen met een wijnbouwland als Duitsland. Zuid-Afrika produceert jaarlijks ruim 900 miljoen liter wijn. Dat is 3,1 procent van de wijnproductie ter wereld. Veruit het grootste deel van die wijnen is gemaakt van druiven van Franse afkomst, waarbij Steen (Chenin Blanc) de meest toegepaste is. Op de tweede plaats van meest aangeplante druiven staat de Sultana, die niet voor wijn maar voor rozijnen wordt gebruikt. Daarna volgen Colombard, Chardonnay en de Sauvignon Blanc. Bij de blauwe druivenrassen speelt de Cabernet Sauvignon de belangrijkste rol, gevolgd door Shiraz, het Zuid-Afrikaanse druivenras Pinotage, Merlot en Cinsaut.

Classificatie Zuid-Afrikaanse wijn

Sinds de invoering van de wijnwet in 1973 zijn er in Zuid-Afrika 6 wijnregio’s benoemd waarvan de wijnen de erkende titel ‘Wine of Origen’ (Wyn van Oorsprong) op het etiket mogen voeren. Die aanduiding wordt ook wel afgekort tot WO met daarachter de naam van het productiegebied. Het gaat hierbij om kwaliteitswijnen die aan strenge eisen moeten voldoen op het gebied van druivenras(sen), alcoholpercentage en herkomst. 

De herkomstbenamingen van de verschillende wijnen staan als volgt op het etiket vermeld:

  • Geographical unit (sinds 1993): duidt op één van de vijf geografische eenheden, Northern Cape, Western Cape, KwaZulu-Natal, Limpopo en Eastern Cape.
  • Region: Zuid-Afrika kent 6 wijnregio’s die zijn onderverdeeld in 26 districten, 67 wards, 179 estates en meerdere individuele wijngaarden.
  • District: afgebakende herkomstgebieden als Stellenbosch en Paarl.
  • Ward: klein landbouwgebied waarop vaak meerdere wijnboeren actief zijn.
  • Estate: één wijnboer of een combinatie van samenwerkende wijnboeren met een gezamenlijke bedrijfsvoering. De druiven vermeld op het etiket zijn op de eigen estate verbouwd en gerijpt in de eigen kelders.
  • Single vineyard: Zuid-Afrika’s kleinste productie-eenheid, één wijngaard van maximaal 6 hectare.

Exportwijnen ‘Nie Voorbij nie voorbij nie’

 Alle Zuid-Afrikaanse exportwijnen moeten eens strenge controle ondergaan door de Wine & Spirit Board in Nie Voorbij in de buurt van Stellenbosch. De leden van deze board moet controleren of de wijn aan de kwaliteits- en classificatie eisen voldoet. Zo passeren alleen de beste wijnen de Zuid-Afrikaanse grenzen. “Slechte wyn komt nie voorbij Nie Voorbij nie”, is dan ook een veelgebruikte uitspraak.

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief