Rode wijn bewaren

Wijn bewaren want het staat zo gezellig, een wijnrek waarin een aantal rode wijnen geduldig wacht op consumptie. Maar als de wijn bij een bijzondere gelegenheid wordt afgestoft en ontkurkt, is de teleurstelling soms groot. De wijn is bedorven. Niet verwonderlijk. Negen van de tien rode wijnen zijn niet gemaakt om te bewaren. Die wijnen moeten jong worden gedronken en wel binnen één tot twee jaar na botteling. Graag leggen we u uit hoe u de wijnen voor snelle consumptie het best bewaart, waar u aan moet denken als u besluit een verzameling bewaarwijnen aan te leggen en hoe lang rode wijn bewaard kan blijven na opening.

Rode wijn bewaren, hoe?

Het graven van een kelder is niet nodig voor het bewaren van zogenaamde consumptiewijnen, wijnen die binnen nu en twee jaar worden gedronken. Een plek op een donkere plaats met een temperatuur tussen 10 en 20 graden is voldoende. Liggen is niet noodzakelijk, u kunt de fles gerust staand bewaren. Het rekje in de woonkamer is prima voor wijnen die u vandaag koopt en binnen afzienbare tijd nuttigt. Plaats het rekje echter niet naast de haard, de verwarming of in de zon.

Anders is het voor echte bewaarwijnen: wijnen die moeten worden gelagerd om zich in die periode te ontwikkelen tot grote hoogten. Rode bewaarwijn heeft meestal vrij veel tannine, waardoor de wijn jong gedronken wat stroef en wrang kan smaken. De tannine heeft tijd nodig om te verzachten. Zuurstof speelt hierbij een sleutelrol, net als fenolen: de looistoffen (tannines) en kleurstoffen. Deze elementen gaan na verloop van tijd een verbinding aan met elkaar die als bezinksel wordt afgezet. Dit is de reden waarom oude(re) rode wijnen minder tannineus zijn dan jonge wijnen en waarom ze minder rood-blauwe kleurstoffen hebben. Tijdens het lageren krijgt de wijn een steeds complexere samenstelling. Bovendien komt tijdens de lagerperiode een minimale hoeveelheid zuurstof door de kurk. Hierdoor wordt de wijn heel langzaam oud en krijgt de meeste lekkere en bijzondere aroma’s.

Maar dan moet de rode wijn wel goed worden bewaard. Met de volgende tips komt u al snel tot een optimale bewaarplek of kelder:

  • Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. 
  • De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed, dat kan leiden tot schimmelvorming. De muffe geur daarvan kan door de kurk trekken. Door een hoge luchtvochtigheid kunnen etiketten bovendien loslaten, waardoor u niet meer weet wat er in de fles zit. 
  • Net als een mens, kan ook een wijn `verkouden` worden van op de tocht staan. Deze wijnen ontwikkelen zich niet goed. Zorg daarom voor een tochtvrije ruimte. Dat betekent niet dat u de ruimte niet mag ventileren. Sterker nog, een goede opslagruimte is een goed tochtvrije en goed geventileerde ruimte. 
  • De temperatuur moet tussen de 10 en 12 graden zijn. Vermijd trillingen. Oude wijnen hebben rust nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Bewaar daarom geen dure wijnen naast een drukke weg, een spoorweg of onder de trap. 
  • Net als voor bier en olijfolie is licht een gevaar voor wijn. Zon- en kunstlicht hebben negatieve invloed op de kleur en de smaak van de wijn. Vermijd licht ook bij consumptiewijnen. 
  • Voorkom overdracht van geuren en bewaar aardappels of bijvoorbeeld uien niet in dezelfde ruimte als wijnen. De geur zal zeker in de wijn trekken.

Wilt u een voorraad aanleggen van goede wijnen die niet per se 10 jaar hoeven te liggen? Dan kan een klimaatkast een goede optie zijn. Ook de garage of een kruipruimte kan een prima plek zijn om een kleine hoeveelheid flessen voor een niet te lange periode op te slaan. Houd daarbij wel bovenstaande adviezen zoveel mogelijk voor ogen. Moet u een wijnkenner zijn om te weten wat de bewaartermijn voor een wijn is? Wees gerust, dat is niet nodig. Bij elke wijn die u op onze website aantreft staat duidelijk vermeld wanneer deze het best op dronk is.

Rode wijn bewaren na openen

Zuurstof speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wijn. De wijn ontwikkelt zich sneller als de fles is geopend en er dus zuurstof bij de wijn komt. Zeker wanneer er een aantal glazen uit de fles is geschonken. Blijft een aangebroken fles lang staan, dan verandert de rode, heldere drank in een bruin en troebel geheel. Het advies geldt daarom een aangebroken fles niet langer dan twee dagen te laten staan. Een geopende fles rode wijn bewaren in de koelkast, verlengt de bewaartermijn met een dag. Kou vertraagt de invloed van zuurstof op de wijn. Door de zuurstof in de fles te verwijderen met een vacuümpomp kunt u de geopende fles tot zo’n drie dagen bewaren.

Naar boven