Spaanse wijn

Spanje heeft een wijn traditie die teruggaat tot de Romeinse tijd en nog altijd speelt de wijnindustrie een belangrijke rol in Spanje vanwege de economische waarde en de werkgelegenheid. Niet verwonderlijk dat maar liefst 1,2 miljoen hectare Spaanse grond bestemd is voor de wijnteelt en dat op 97 procent van deze grond ook daadwerkelijk wijndruiven worden verbouwd. Daarmee heeft Spanje verhoudingsgewijs het grootste wijngaardareaal van Europa (meer dan 33 procent van het totale areaal in de EU, gevolgd door Frankrijk en Italië met ieder 25 procent).

Geschiedenis Spaanse wijn

De eerste tafelwijn waarmee het land opzien baarde, was rode Rioja. Dat gebeurde pas eind 19e eeuw, onder invloed van Franse wijnboeren. Omdat hun wijngaarden werden verwoest door de druifluis (phylloxera) togen de Fransen met de eigen wijnstokken en kennis naar Spanje. Rond 1900 kwam in Catalonië de productie van mousserende wijnen van de grond, die onder de naam Cava wereldwijd groot succes oogst.

Druiven Spaanse wijn

Spanje`s bekendste druivenras is de Tempranillo. De druif staat onder meer aangeplant in wijngaarden in Rioja, Navarra, Ribera del Duero, La Mancha, Valdepeñas en langs de Middellandse Zee. Andere bekende Spaanse blauwe druiven zijn de Garnacha, internationaal beter bekend als Grenache, en de Murviedro, ook wel Mourvèdre. Typisch witte Spaanse druivensoorten zijn de Macabeo, die vooral in het noorden en noordoosten te vinden is. Albariño is een veelgebruikt druivenras in de regio Bías Baixas, terwijl Verdejo vooral in Rueda wordt gebruikt. De Palomino is erg populair in Jerez. In gebieden die pas recentelijk ontwikkeld zijn, hebben internationale rassen een sterke positie.

Classificaties wijn uit Spanje

De kwaliteitsindeling van Spaanse wijnen komt overeen met die van Italiaanse wijnen. De AOP-wijnen van Spanje zijn geclassificeerd als DO of DOCa: DO staat voor Denominación de Origen, of herkomstgebied. DOCa staat voor Denominación de Origen Cali­ficada. Net als Italië heeft Spanje een eliteclassificatie. In Spanje hebben alleen de wijnen van Rioja en Priorato deze erkenning. Iedere DO en DOCa heeft een eigen toezichthoudende instantie: de Consejo Regulador. Dit orgaan houdt toezicht op de druiventeelt en de wijn­bereiding. Momenteel heeft Spanje 69 beschermde herkomstbenamingen, en ieder jaar komen er enkele bij. Tussen 1994 en 2006 is het aantal DO’s verdubbeld. Vino de Pago en Vino de Pago Calificada: Dit zijn bijzonderheden binnen de Spaanse wijnwet. Het gaat om wijnen met een zeer nauwkeurige herkomstbenaming, die van de ‘pago’, of wijngaard. De Vino de Pago liggen soms helemaal zelfstandig, maar komen ook voor binnen DO en DOCa. Deze kwaliteitsklasse lijkt op de Zuid-Afrikaanse Estate Wine Er zijn dertien gebieden met deze kwalificatie. Ze zijn vooral te vinden in de autonomias Castilla-La Mancha en Navrarra. Naast de wijnen met erkend herkomstgebied heeft Spanje - net als andere landen - IGP-wijnen (Spaans: Indicatión Geográfica Protegida). Deze wijnen zijn afkomstig uit speciaal afgebakende gebieden in Spanje die niet de DO-status hebben, maar wel een typisch streekkarakter. In totaal zijn er 46 IGP-gebieden.

Etiketten Spaanse wijn

Omdat Spanje lid is van de Europese Unie, moeten de Spaanse etiketten voldoen aan de Europese regelgeving. Daarnaast stelt de Spaanse wetgeving extra eisen aan de rijping van wijnen. Daarom wordt op het etiket (meestal) de periode en manier van rijping aangeduid met: Joven, Crianza, Reserva of Gran Reserva.

Joven

Joven betekent jonge wijn, gemaakt om jong te drinken. Direct na de klaring wordt hij gebotteld. Joven heeft niet of tot minder dan zes maanden op hout gerijpt. Soms wordt deze wijn ook aangeduid met de term Vino del Año (wijn van het jaar) of Sin Crianza.

Crianza

Voor een rode wijn met de aanduiding Crianza geldt dat deze minimaal twee jaar moet hebben gerijpt, waarvan minimaal zes maanden op een eikenhouten vat (barrica). Witte en rosé Crianzas moeten minimaal 18 maanden in de wijnkelder rijpen, waarvan drie maanden op barrica barrica.

Reserva

Rode Reserva`s moeten drie kalenderjaren rijpen, waarvan minimaal een jaar in een barrica en een jaar op fles. Ook de witte en rosé Reserva`s moeten 18 maanden in de bodega blijven, maar kunnen toe met een half jaar rijping op een eikenhouten vat.

Gran Reserva

Vermeldt het etiket de term Gran Reserva, dan gaat het om een lang gerijpte wijn. Deze wijn wordt alleen in zeer goede wijnjaren gemaakt. Rode Gran Reserva’s moeten minimaal twee jaren rijpen in eikenhouten vaten en vervolgens nog eens minstens drie jaar op de fles. Witte soorten en rosados moeten minimaal vier jaar rijpen, waarvan ten minste zes maanden in vat.

 

Andere termen

Vino noble: wijnen met een minimum rijping van 18 maanden in houten vaten van maximaal 600 liter of in fles. Vino añejo: wijnen met een minimum rijping van 24 maanden in houten vaten van maximaal 600 liter of in fles.

Naar boven