Wijn beluchten

Dat een goede schenktemperatuur en goed glaswerk bepalend is voor de smaak van wijn, is u als wijnliefhebber bekend. Hoogstwaarschijnlijk weet u ook dat een beetje lucht een wijn goed doet, tenzij u een erg oude wijn hebt. Elk beetje zuurstof is voldoende om zo’n wijn kapot te maken. Op jongere wijnen heeft zuurstof echter een positief effect op de geur en de kleur van wijn. Voordat we daar meer over vertellen, willen we eerst de overeenkomst en het verschil uitleggen tussen beluchten en decanteren.

Beluchten of decanteren?
Het verschil

Aan beide handelingen komt een karaf te pas. Bij oude wijnen gebruikt u daarvoor een zo gesloten mogelijke wijnkaraf. Tijdens de lange periode op de fles is het tanninegehalte flink afgenomen. Extra zuurstof, in een open karaf, kan ertoe leiden dat de heerlijke geuren en aroma’s van uw wijn vervliegen. Voor jonge wijnen, met stevige tannines, is een open karaf uitermate geschikt: zuurstof geeft uw jonge en gesloten wijn een echte oppepper. Dit proces van zuurstof geven aan uw wijn heet beluchten of ademen. Een proces dat geduld vergt: om de smaak te verbeteren moet u de wijn minimaal een half uur voor het serveren in een kan schenken. Dit kan sneller. Daarover vertellen we u straks meer.
Decanteren is het overschenken van een mooie oude wijn met bezinksel (ook wel droesem of depot) in een karaf om wijn en bezinksel te scheiden. Let er daarbij op dat u de wijn niet te veel laat ademen.

Wijn beluchten of decanteren?
Ingewikkelde vraag

Een wijn laten ademen of juist niet? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Want wanneer is een wijn jong en hoe lang moet een fles op de plank hebben gelegen om hem als antiek te kunnen bestempelen? Of een wijn lucht nodig heeft of dat scheiden van wijn en bezinksel voldoende is, hangt af van onder meer het soort wijn en het gebruikte druivenras. Maar hoe weet u dan of u uw prachtwijn de juiste behandeling geeft? En als u gaat voor beluchten, wat in de meeste gevallen de juiste keuze is, hoe lang moet uw wijn dan ademen? Allemaal vragen die met een sierlijk, maar vooral handig apparaatje worden beantwoord.

Magic Decanter voor jong en oud
Beluchten en decanteren in handomdraai

De Magic Decanter is een handig en sierlijke gadget waarmee u uw wijn in een handomdraai belucht en eventueel bezinksel filtert. Houd de Magic Decanter boven uw wijnglas en giet de wijn in de Magic Decanter. Terwijl u de wijn schenkt, doet deze geweldige gadget zijn werk: stromen zuurstof worden direct geïnjecteerd in uw wijn. Jonge wijnen worden soepeler, harde tannines en zuren worden verzacht. Oudere wijnen worden nieuw leven ingeblazen. Subtiel verborgen smaken komen naar boven en uw oude wijn zal nog verfijnder zijn.

Magic Decanter met flinke korting
Bestel nu

De Magic Decanter zorgt ervoor dat wijn rechtstreeks vanuit de fles wordt belucht en dus direct op smaak is. De handige gadget wordt geleverd met zeefje, waarmee bezinksel kan worden opgevangen. Uiteraard is dit sierlijke hebbeding smaakvol verpakt in een luxe geschenkverpakking. Daarmee is de Magic Decanter een prachtig cadeau om weg te geven aan een wijnliefhebber. Of gewoon voor uzelf. Om de prijs hoeft u het niet te laten. Bij Wijnoutlet.nl betaalt u namelijk niet 23,95 euro voor de Magic Decanter, maar slechts 12,99. Profiteer van dit aanbod en bestel snel!

Naar boven