Wijn bij asperges

Welke wijn schenken bij asperges?

Traditiegetrouw gaat het aspergeseizoen van start op de tweede donderdag van april. Afhankelijk van de temperatuur en het aantal zonuren, kan soms al eerder worden genoten van het goud van eigen bodem. Zoals dit jaar. Na een relatief warme winter en een prachtig voorjaar, knallen de asperges nu al de grond uit. De oogst loopt normaal gesproken tot 24 juni, de feestdag van de beschermheilige van aspergetelers Sint Jan. Dat betekent dat we zo’n twee maanden kunnen genieten van deze heerlijkheid. Maar welke wijn past nou het best bij asperges? Een Riesling doet het natuurlijk altijd goed bij asperges. Afhankelijk van de bereidingswijze kan echter ook voor een andere spannende combinatie worden gekozen. Graag informeren we u over de verschillende mogelijkheden.

Algemeen asperges en wijn

Welke wijn u ook kiest, zorg dat deze niet te licht te is. De smaak van de wijn verdwijnt dan namelijk naast de smaak van de asperges. De wijn mag echter ook niet te sterk zijn en de smaak van de asperges overheersen. Een lang in hout gelagerde wijn kunt u daarom beter vermijden, een beetje hout mag afhankelijk van de wijze waarop de asperge wordt bereid. Naast Riesling vormt Pinot Blanc over het algemeen ook een smakelijke keuze bij asperges. Serveert u een lekkere romige saus bij uw asperges, kies dan ook voor een lekker volle wijn als een Chardonnay.

 

Wijn bij asperges met ham en ei

Asperges met hardgekookte eieren, beenham en botersaus. In tachtig procent van de gevallen worden asperges op deze fantastische manier bereid. Een snufje peterselie over het goud van eigen bodem, een schaaltje krieltjes op tafel. Alles behalve ingewikkeld, maar o zo lekker. Naast de al genoemde Riesling en Pinot Blanc smaakt ook een Sauvignon Blanc, die van nature al iets van een aroma van groente bevat, fantastisch bij asperges. 

 

Wijn bij asperges met vis

Nog zo’n klassieker: asperges met zalm, bij voorkeur met een Hollandaise-saus en gekookte of lichtgebakken krieltjes. Hierbij laat een droge en romige wijn als een Chardonnay zich geweldig combineren. Deze met goud bekroonde wijn smaakt trouwens ook heerlijk bij asperges met jacobsmossel of coquilles. Liever een gepocheerde vis als zeebaars? Dan mag de wijn wat uitgesprokener zijn, zonder de asperge te overheersen. Zoals een licht boterigeChardonnay zonder hout. Schenkt u liever een rosé bij uw asperges met vis of garnalen? Probeer dan de knisperfrisse, zomerse CoCo Rosé - Cincault Grenache eens.
Naar boven