Wijn bij Kalkoen

Een schoonheid is het niet, met zijn gerimpelde kop met vuurrode kwabben. Uit de oven, met een heerlijk bruin korstje, ziet de kalkoen er opeens heel anders uit. In combinatie met wijn vormt het een onweerstaanbaar maal. Maar welke wijn past nou het best bij kalkoen? Dat hangt af van de bereidingswijze en de eventuele saus. Wij zetten hieronder een aantal smakelijke combinaties op een rij.

Wijn bij kalkoen algemeen

Bij kalkoen kun zowel een witte als een rode wijn worden geserveerd. Gaat de voorkeur uit naar wit, kies dan voor een witte Bourgogne of Chardonnay, vol en rijk van smaak. Liever rood? Kies dan voor een Bordeaux, Beaujolais, Languedoc of een Sangiovese. Fruitig, sappig en weinig tannines. Voor wit en rood geldt: rijk aan fruitigheid en niet-houtgerijpt, tenzij de kalkoen wordt gevuld of gebakken.
 

Wijn bij gevulde kalkoen

Krijgt de kalkoen een stevige vulling, bijvoorbeeld van kastanjes of wordt deze overgoten met een stevige jus? Kies dan voor een steviger wijn met een hoge fruitfactor, zoals een Saint Emilion Grand Cru. Een milde Tempranillo of Shiraz doen het als rode begeleider van kalkoen ook goed. Laat wijn uit de Médoc staan; Cabernet Sauvignon is over het algemeen te krachtig voor kalkoen. Wie voor witte wijn bij kalkoen kiest, doet er goed aan een (in tegenstelling tot andere bereidingsvormen) een houtgerijpte Chardonnay te kiezen. Een zoete witte wijn wordt afgeraden, zeker als de kalkoen wordt geserveerd met garnituur met fruit. 
 

Wijn bij gebakken of gebraden kalkoen

Bij voorkeur een rijke Chardonnay, houtgerijpt kan ook hier: hoe uitgesprokener de smaak van het gerecht, hoe uitgesprokener de wijn mag zijn. Bij gebakken of gebraden kalkoen is een wijn op basis van Pinot Noir een aanrader.
 

Wijn bij gerookte kalkoen

Gerookt heeft kalkoen een uitgesproken en stevige smaak. Een wijn mag daarbij niet het onderspit delven. Ook hier geldt daarom dat het best gegrepen kan worden naar een stevige wijn als een Pinot Gris of een houtgerijpte Chardonnay.
 

Wijn bij kalkoenrollade

Voor een kalkoenrollade geldt hetzelfde advies als voor gebakken en gebraden kalkoen: een houtgerijpte Chardonnay of Pinot Noir. Tenzij de kalkoenrollade pittig gekruid is. Dan vormen de aroma’s van een Pinot Gris juist een uitstekende combinatie
 

Wijn bij kalkoen met een roomsaus

Overgiet u uw kalkoen met een heerlijke roomsaus, vergeet dan al het bovenstaande en ontkurk een zwoele Chardonnay. 
Naar boven