Wijn bij mosselen

Mosselen en wijn, wat is de perfecte combinatie en wanneer kun je genieten van dit heerlijke weekdier uit Zeeuwse wateren? Die laatste vraag is eenvoudig te beantwoorden: in principe begint het mosselseizoen in juli, al hangt dat af van de groei en de conditie van de mossel. Vanaf de start van het seizoen is het genieten geblazen zolang de ‘r’ in de maand zit, dus tot en met april van het volgende jaar. Maar welke wijn smaakt nu het best bij mosselen? Dat hangt af van de bereidingswijze. Hieronder informeren wij u over de verschillende mogelijkheden.

Wijn en mosselen algemeen

In het algemeen geldt dat bij de meest eenvoudige bereiding van mosselen (naturel of in witte wijn) een eenvoudige, droge witte wijn past. Net als bij asperges geldt dat u een wijn met een zware houtlagering het best onder de kurk kunt laten. Beter is een wijn met een hoog zuurgehalte, die goed combineert bij het ziltige van de mossel zoals een Muscadet de Sèvre et Maine Sur Lie. Ook een Sauvignon Blanc, de meest bekende wijnsoort met een hoog zuurgehalte, smaakt heerlijk bij traditioneel bereide mosselen. Bereidt u de mosselen in wijn? Dan is die wijn uitermate geschikt om te schenken tijdens de maaltijd. 
 

Wijn bij Provençaalse mosselen

Knoflook, uien en paprika: Provençaalse mosselen zijn heerlijk en pittig bereid. Dat betekent dat er ook een wat pittiger wijn kan worden gebruikt bij de bereiding en tijdens het nuttigen van deze delicatesse. Onze Villa Dria, met een combinatie van de druivenrassen Colombard en Sauvignon Blanc, smaakt werkelijk grandioos bij dit pittige mosselgerecht. Benieuwd naar hoe dat smaakt? Het recept, waarin uiteraard de Villa Dria wordt gebruikt, vindt u hier.
 

Wijn bij Spaanse mosselen

Wie zegt dat rode wijn niet bij vis, week- en schelpdieren past? Natuurlijk geldt, net als bij witte wijn, dat niet elke rode wijn zich goed laat combineren bij de zilte mossel. Met de ontelbare recepten voor mosselen, en zeker voor de durfal, is echter veel mogelijk. Want wat te denken van Spaanse mosselen met chorizo? Pittig en vol van smaak, waar geen wijn beter bij past dan onze Spaanse D Luis R - Joven Rioja. Vol, gul en rijp. De ideale wijn voor de mosselliefhebber die eens iets anders wil en durft.
 

Mosselweetjes

  • Mosselen zijn erg gezond; ze bevatten veel eiwitten, mineralen en vitaminen. Bovendien behoort het vet van de mossel tot de onverzadigde vetten en draagt dus bij aan een gezonde voeding;
  • Er wordt jaarlijks zo`n 700 miljoen kilo mosselen geproduceerd;
  • Ruim 57 miljoen kilo komt uit Nederlandse wateren, met name uit de Zeeuwse Oosterschelde en de Waddenzee;
  • Nederlander heeft al zo`n 150 jaar ervaring met het vissen naar deze zilte delicatesse.
Naar boven