Wijn bij pasta

Net terug uit Italië en wil je dat vakantiegevoel nog even vasthouden met een pastagerecht? Schenk er dan ook een lekkere wijn bij. Dat hoeft niet per se een Italiaanse te zijn, het gaat per slot van rekening om de beste combinatie. Maar als het even kan maakt dat de Italiaanse belevenis wel helemaal af natuurlijk. Hieronder vier populaire pasta’s met daarbij onze wijntips.

Wijn bij pasta algemeen 

Pasta’s hebben over het algemeen genoeg aan een lichte wijn. In elk geval een wijn waarvan de aroma’s die van de saus niet overtroeven. Bestrooi je de pasta flink met Parmezaanse kaas, of knabbel je zo een stuk Parmezaan weg, dan vormt een rijke en gerijpte rode wijn een betere combinatie. Een Barolo bijvoorbeeld. En gebruik je flink veel tomaat, bijvoorbeeld als basis voor de saus of als ingrediënt in een zomerse salade, grijp dan bij voorkeur naar een fles witte wijn. “De zuren in rode wijn botsen met die in tomaat”, legt onze wijnkenner uit. Gaat je voorkeur toch uit naar een rode wijn, kies dan voor een zoetere soort zoals onze Il Passo di Sabina uit de Italiaanse streek Friuli-Venezia Giulia.

Wijn bij pasta carbonara

Met spek, Parmezaanse kaas en eieren is pasta carbonara de stevige telg uit de pastafamilie. “Room in de carbonara? Dat hoort niet”, roept onze wijnkenner resoluut. “Die romigheid ontstaat door de kaas.” En juist dat gebruik van kaas vraagt om een stevig glas wijn. Daarbij gaat de gedachte al snel uit naar de rode Forte Elerone uit de Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna waar ook de lekkerste Parmezaanse kazen vandaan komen. Deze Riserva laat zich niet wegdrukken door de krachtige carbonara, maar is ook niet te overheersend. Een ideale combinatie dus. Liever een witte wijn? Dan stellen wij de Villa Folini voor, die gemaakt is voor het spek in de carbonara.

Wijn bij pasta bolognese

“Wit”, roept onze wijnkenner wederom resoluut, verwijzend naar de eerder genoemde botsende zuren in rode wijn en tomaten. De wijn mag wel stevig zijn, zeker als ook deze beroemdheid uit de Italiaanse keuken wordt geserveerd met geraspte Parmezaanse kaas. De Quattro Bianci Bianco, met drie Italiaanse druivensoorten, komt hier als absolute favoriet uit de bus. Niet de zuren, wel de frisheid van citrusfruit met een fijn bittertje dat heerlijk smaakt bij het gehakt. Toch graag een rode? De eerder genoemde Il Passo die Sabina is een goede suggestie, maar een jonge wijn zoals onze D Luis R – Joven uit het Spaanse Rioja is ook een prima optie. Koel ‘m wel even voor het serveren. Overigens moet onze wijnkenner en liefhebber van de Italiaanse keuken nog iets van het hart. “Spaghetti alla Bolognese bestaat niet. De bolognesesaus, in Italië bekend als ragù, wordt door de inwoners van Bologna alleen gegeten met tagliatelle of fettucine. Lintpasta’s waarin naast meel alleen eieren worden gebruikt.” 

Wijn bij cannelloni

Cannelloni is op veel verschillende manier te vullen. Een tomatensaus met gehakt en geraspte kaas is een veel voorkomende vulling. Met de kans dat het nu saai wordt, stellen we in het rood toch wederom de Il Passo di Sabina voor. Minstens zo lekker, zo niet lekkerder, is ook hier weer de Quattro Bianci Bianco. Een vulling van ricotta, spinazie en zalm vraagt om een witte wijn met voldoende body. Zoals de lekker aromatische Romeo Macabeo Airén. Niet uit Italië, maar uit Spanje. Fris, droog en sappig in de afdronk, geweldig in combinatie met de zalm.

Wijn bij lasagne

Het basisrecept van lasagne uit Bolognese bestaat uit plakken pasta, met daartussen een vulling van gehakt, tomatensaus, uien en béchamelsaus. Inmiddels zijn er vele variaties, zoals de vegetarische lasagne, lasagne met zalm, met courgette, Sint Jakobsschelpen, mozzarella en ga zo maar door. 
Ga je voor de klassieke en nog altijd meest populaire versie, die met gehakt, schenk dan een wijn met voldoende body. Bij voorkeur rood, zoals de rijke en krachtige Castillo de la Peña uit Spanje. Liever Italiaans? Denk dan aan de kruidige Forte Elerone – Sangiovese di Romagna. En voor de durfallen die wit prefereren: probeer een droge, knisperend frisse Fransoos zoals Villa Dria, waarin de druivenrassen Colombard en Sauvignon-blanc op heerlijke wijze samengaan.

 

Naar boven