Wijn bij Zalm

Vis moet zwemmen, bij voorkeur in wijn. Maar welke wijn moet dat zijn als het gaat om zalm? Zalm is een vette vis met een uitgesproken smaak, die op veel verschillende manieren wordt bereid. En juist de bereidingswijze is erg belangrijk bij de keuze van de wijn. Hieronder vindt u de meeste voorkomende bereidingswijzen van zalm met daarbij ons wijnadvies. Liever een andere vissoort? Ook dan hebben we een advies voor u. 

 

Wijn bij gepocheerde zalm

Bij gepocheerde zalm of zalm die met een minimale hoeveelheid kruiden in de oven is bereid smaken Riesling of een Chardonnay uit de Bourgogne geweldig. Zoals de Louis Chavy - Saint Véran uit 2012. Ook een kwaliteitsrosé uit de Provençe laat zich fantastisch combineren met deze vette en gezonde vis.
 

Wijn bij gerookte zalm

Chardonnay met houtlagering of een feestelijke Champagne. Heerlijk bij gerookte zalm. Is de gerookte zalm koud? Dan is een Pinot Grigio een perfecte begeleider. Liever een rode wijn? Een Grand Cru is een typisch rode wijn die vis niet schuwt. Zeker niet als het om gerookte of gebakken zalm gaat. 
 

Wijn bij gegrilde zalm

Krachtige, uitgesproken wijnen passen het best bij gegrilde zalm. Denk aan een witte Sancerre, een Sauvignon de Touraine of een Sauvignon Blanc uit de nieuwe wereld. Ook rode wijn en gegrilde zalm gaan prima samen. Zeker als er wordt gekozen voor een Merlot.
 

Wijn bij andere vis

  • Haring: een moeilijke combinatie, maar voor wie toch wijn wil drinken bij haring is champagne een aanrader.
  • Kabeljauw: afhankelijk van de bereiding van een lichte rode wijn, tot een frisse rosé of een Sauvignon Blanc. Vermijd een houtgerijpte wijn zoals Chardonnay.
  • Makreel: ook deze vette vis is moeilijk te combineren met wijn, een Riesling is echter een aanrader.
  • Paling: gerookt is paling goed te combineren met een goede rosé of een Riesling. Een houtgerijpte Chardonnay smaakt heerlijk bij een goed bakken paling. 
  • Tonijn: deze voedzame en stevige vis past uitstekend bij een rode wijn als MerlotCru uit de Beaujolais of Saint Emilion of een stevige rosé.
Naar boven