Wijn uit Argentinië

Argentijnse wijn is hoofdzakelijk afkomstig uit Mendoza, de provincie in het westen van het land die ruim 70 procent van de totale wijnproductie voor rekening neemt. De wijngaarden in Mendoza zijn aangelegd de oostelijke hellingen van het Andesgebergte, op een hoogte van 900 tot 1500 meter. Argentinië telt ruim 200.000 hectare aan wijngaarden, waarmee het land verreweg de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika is. Wijnwetgeving en/of classificatie kent het land vooralsnog niet.

Geschiedenis Argentijnse wijn

In de 16e eeuw introduceerden de Spaanse veroveraars in Argentinië de Criolla Grande, een druif voor rode wijn. Toen Europese kolonisten in de 19e eeuw naar het Zuid-Amerikaanse land trokken, namen zij veel interessante wijnrassen mee. Dat betekende de doorbraak voor de wijnbouw. De nadruk lag echter altijd op het produceren van bulkwijnen. Van de circa 15 miljoen hectoliter wijn werd dan ook niet meer dan dertig procent beschouwd als kwaliteitswijn (geschikt voor de export). Argentinië is echter met een indrukwekkende inhaalslag bezig, waardoor nu ook buitenlandse wijnhuizen investeren in Argentijnse wijnhuizen en installaties. Hierdoor is de export sinds begin 21e eeuw gigantische gestegen: Argentinië staat momenteel hoog op de ranglijst van wijn exporterende landen.

Druivenrassen Argentinië

De meest aangeplante druif van het land is de Pedro Ximénez. Toch zijn er amper wijnen gemaakt van deze druif op de markt. Het druivenras dat Argentinië echt op de kaart heeft gezet is Cot, de uit Frankrijk afkomstige Malbec, die een stevige rode wijn geeft. Een ander Argentijns ras is de Piemontese Bonarda. Voor de rode wijn worden daarnaast internationale druivenrassen gebruikt als Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Pinot Noir. Ook de in Uruguay populaire druivensoort Tannat wordt steeds vaker aangeplant in Argentinië.

Een typische Argentijns ras voor witte wijn is de Torrontés, waarvan droge en zoete wijnen worden gemaakt. Mondiale rassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier winnen aan terrein.

Argentijnse wijngebieden

Veel Argentijnse wijngaarden bevinden zich op grote hoogten, tot ruim 1500 meter boven de zeespiegel. Extreem hoge temperaturen komen hier niet voor, wat de ontwikkeling van aroma’s en zuren ten goede komt. Het belangrijkste Argentijnse wijngebied is Mendoza, waarbinnen het district Luján de Cuyo de onbetwiste koploper is als het gaat om kwaliteitswijn. Andere belangrijke wijngebieden zijn respectievelijk San Juan, waar vooral de nationale productiedruiven Criolla en Cereza worden verbouwd. La Rioja is ’s lands oudste wijngebied, waar rassen als Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Shiraz sterk in opkomst zijn. Het hoogstgelegen wijngebied is Cafayete in de noordelijke provincie Salta. Hier bevinden de wijngaarden zich op een hoogte van 1600 tot 2000 meter, waar vooral de blauwe druivenrassen Tannat en Cabernet Sauvignon goed gedijen. Een wit ras dat goed bestand is tegen de lage temperatuur op grote hoogte is Torrontés.

Andere Argentijnse wijngebieden zijn, van noord naar zuid: Catamarca, Neuquén en Río Negro.

Naar boven