Wijn uit Frankrijk

Wijn uit Frankrijk. In Frankrijk zijn tal van wijnstreken te onderscheiden, die allemaal hun eigen specifieke soorten wijn produceren. Deze moeten weer aan strikte eisen voldoen, zodat zij als wijn uit de betreffende streek op de markt mogen worden gebracht. De meest algemene, speciaal hiervoor in het leven geroepen, kwalificatie is de `Appellation d`origine contrôlée` (A.O.C.). Deze kwalificatie vermeldt de druivenrassen die toegestaan zijn, de maximale wijnproductie per hectare wijngaard, het minimale alcoholpercentage en de technieken die bij de productie worden toegepast. Zodra een wijn binnen de A.O.C. een hogere kwaliteit heeft, kan aan de naam een meer specifieke aanduiding (streek-, dorp- of châteaunaam) worden toegevoegd. Een andere aanduiding is `Vin délimité de qualité supérieure`(V.D.Q.S.). Deze globale aanduiding geeft een wijn aan die een iets geringere kwaliteit kan hebben dan de A.O.C.-wijn. Hiervoor gelden diverse regels, die vaak minder stringent zijn dan de regels die voor de A.O.C.-norm gelden. Nog een specifieke kwalificatie is de `Vin de pays`. Deze term moet niet verward worden met de benaming `vin du pays`, dat gewoon `landwijn` betekent en niks zegt over de kwaliteit van de wijn. Om voor deze aanduiding in aanmerking te komen, moeten de wijnen aan bepaalde voorwaarden voldoen en, net als de andere categorieën, zijn ze aan proeftechnisch onderzoek onderworpen. De meest eenvoudige wijnen in Frankrijk zijn de `Vins de consommation courante` (V.C.C.); de eenvoudige tafelwijnen (`vins du table`). Dit betekent overigens niet dat deze eenvoudige wijnen per definitie slecht zijn. Voor de wijnproducenten biedt deze benaming meer vrijheid voor wat betreft de vervaardiging van hun wijnen. Ze hoeven immers niet te voldoen aan de eisen die verbonden zijn aan de hierboven vermelde kwalificaties.

Geschiedenis Franse wijn

Het waren Griekse kolonisten die rond 600 voor Christus de wijnbouw introduceerden in de omgeving van het huidige Marseille. De loop van de rivieren volgend, verspreidde de wijnstok zich al snel over heel Gallië. Door de jaren heen ontdekten de Fransen welke druivensoort het best gedijden in de verschillende regio’s. Frankrijk kent namelijk alle denkbare bodemsoorten en –samenstellingen. In de middeleeuwen waren de kerken de grootste wijngaardbezitters in Frankrijk. Monniken zorgen ervoor dat in het hele land wijngaarden werden aangelegd en gecultiveerd. Wijn was in die tijd het belangrijkste exportproduct van Frankrijk.

Druivenrassen Frankrijk

Een geschikte bodem, een gunstig klimaat en een perfecte ligging van de wijngaarden. Frankrijk heeft het allemaal. Er worden tal van druivenrassen verbouwd, die per regio verschillend van smaak zijn. Een druif afkomstig van een wijngaard aan zee geeft namelijk vaak een compleet andere smaak dan een druif van hetzelfde ras, verbouwd tegen en berg. De belangrijkste Franse druivensoorten zijn in alfabetische volgorde:
 
Rode wijn
 • Cabernet Sauvignon: oorspronkelijk uit de Médoc, in de Bordeaux-streek. Geeft een volle smaak en dieprode kleur. Smaak van zwart fruit, chocolade en tabak.
 • Cabernet Franc: voorloper van Cabernet Sauvignon, maar zachter en fijner, met minder tannine en een fijnere structuur. Wordt veel verbouwd in de Bordeaux en het Zuidwesten van Frankrijk.
 • Cinsault: komt veel voor in de Languedoc-Roussillon en de Rhône. Bevat weinig tannines en levert smaken op van o.a. granaatappel en framboos. Doet het goed in rosé vanwege de zachte smaak.
 • Gamay: deze druif met wellicht onbekende naam wordt gemaakt voor Beaujolais wijnen. Geeft lichte, fruitige wijnen met een frisse, fruitige geur. Kersen, viooltjes, banaan, framboos, rozen, bessen, soms zelfs wat zwarte peper.
 • Grenache: groeien in de Languedoc-Roussillon en de Rhône. Heeft van nature veel suikers, waardoor de wijnen veel alcohol kunnen bevatten.  Geeft lustige wijnen met ruige geuren van bosbessen, zwarte kersen, geroosterde noten, honing, peper, kruiden en specerijen. 
 • Merlot: geeft een zachte, maar krachtige wijn. Wereldwijd het meest gebruikte druivenras en groeit voornamelijk in de Bordeaux, Languedoc-Roussillon en Charentes. Merlot heeft een volle ronde kleur en smaken van zwart en gedroogd fruit, met aardse en kruidige elementen. Zachter dan de Cabernet Sauvignon, voller dan de Pinot Noir.
 • Pinot Noir: veel verbouwd in de Bourgogne. Licht rode kleur en zachte fruitigheid (rood fruit en kersen). Oudere, gerijpte Pinot Noir wijnen hebben aardse en dierlijke elementen (leer en wild).
 • Syrah: vooral verbouwd in de Languedoc-Roussillon, de Rhône en de Provence. Subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. Vaak iets rokerig, kruidig en mineralig.
 • Tannat: voornamelijk in het Zuidwesten. Stevige, dieprode wijn met veel tannines, die verzachten in eikenhouten vaten. Fruitige geur, waarin de framboos domineert.
 
Witte wijn
 • Chardonnay: voornamelijk Bourgogne, Champagne en Languedoc-Roussillon. Populairste en meest gebruikte druif ter wereld. Uitgesproken smaak met veel fruitelementen. Van citrusvruchten in koele klimaten tot tropisch fruit in warme gebieden.
 • Chenin Blanc: voornamelijk in de Loire. Veel gebruikt in blends met andere rassen. Hoge zuurgraad en elementen van citrusvruchten. In zoete wijnen met aroma’s van honing en gekonfijte vruchten.
 • Gewürztraminer: vooral in de Elzas. Roze van kleur met goud-gele gloed. Aroma’s van o.a. honing, tropisch fruit, lychees en soms een snufje peper, volle en ronde smaak.
 • Sauvignon Blanc: oorpronkelijk uit de Bordeaux. Verfrissend door aroma’s van citrusvruchten en groenten als asperges. Ook gebruikt voor zoete wijnen.
 • Sémillion: belangrijkste druivenras van de Bordeaux. Hoog alcoholgehalte en lage zuurtegraad. Aroma’s van o.a. rozijnen, amandelen en honing.
 • Pinot Gris: enkel in de Elzas. Botergeel, volle en zachte, niet al te uitgesproken wijn met aroma’s van honing, specerijen en rijp tropisch fruit. 
 • Riesling: Elzas. Heeft een hoge zuurgraad met smaken als bloemig en citrusvruchten als groene appel.
 • Viognier: voornamelijk in het noorden van de Rhône verbouwd. Uitbundige, droge witte wijnen met een geur van gedroogde abrikoos, bloesem en soms iets van perzik. Volle en zachte wijnen, mild als Chardonnay.
Naar boven