Wijn uit Oostenrijk

Hoewel Oostenrijk slechts een kleine speler op de internationale wijnmarkt is, is de wijn uit dat land razend populair. Wijnen uit Oostenrijk vallen namelijk op door hun zuiverheid en mineralen. In totaal kent het land zo’n 53.000 hectare aan wijngaarden, goed voor 1 procent van de wereldproductie aan wijn. Tot voor kort waren de Oostenrijkse wijnen amper bekend in het buitenland. De wijnwetgeving in het land is erg streng, wat in dit geval leidt tot topkwaliteit. Wijnen uit Oostenrijk worden daarom steeds meer gewaardeerd.

Geschiedenis Oostenrijkse wijn

Aan het begin van onze jaartelling verbouwden de Romeinen al druiven in het zuiden van Oostenrijk. Het waren echter monniken die in de middeleeuwen successen behaalden met de wijnproductie. Met zo’n 500.000 hectare, was het wijnbouwgebied in die tijd 10 keer zo groot als tegenwoordig. Net als in veel andere landen brachten de druifluisepidemie in 1872 en de Eerste en Tweede Wereldoorlog een einde aan het Oostenrijkse wijnsucces. In 1950 werd een poging ondernomen de wijnproductie weer op te bouwen. Daarbij werd ingespeeld op de vraag uit de markt: goedkope zoete wijn. De vraag oversteeg het aanbod en drie wijnboeren voegden diethyleen glycol (een bestanddeel van antivries) aan hun wijn toe om zo zonder al te veel inspanning en hoge kosten een zoete wijn te verkrijgen. In 1985 werd het Oostenrijks wijnschandaal ontdekt en breed uitgemeten in de pers. Opnieuw viel de export vrijwel volledig stil. Een nieuwe wijnwet heeft dat tij echter gekeerd. Strenge regelgeving op het gebied van wijnbouw staat namelijk garant voor kwalitatief hoogstaande wijnen. Zo wordt elke wijn chemisch-analytisch gekeurd en op kwaliteit beoordeeld voordat hij gebotteld wordt.
 

Druivenrassen Oostenrijkse wijn

Ongeveer 80 procent van de totale wijnproductie in Oostenrijk is wit. De meeste wijnen zijn droog, al behaalt het land ook weer mondiaal succes met de zoete witte wijn. De druivensoort die het meest wordt gebruikt is de frisse inheemse Grüner Veltliner (35 procent), die bekend staat om zijn snufje peper. Andere witte druivenrassen zijn onder meer Welschriesling, Müller-Thürgau en de internationale Pinot Blanc, die in Oostenrijk Weissburgunder wordt genoemd. De belangrijkste blauwe druif is de Blauer Zweigelt, een kruising tussen de St. Laurent en de Blaufränkischdruif. De kruising is goed voor circa 80 procent van de totale rode wijnproductie in Oostenrijk. Andere belangrijke blauwe druivenrassen zijn de Blauer Portugieser en de Blaufränkisch.
 

Classificatie Oostenrijkse wijn

Het classificatiesysteem van Oostenrijkse wijnen heeft veel weg van het Duitse systeem. Hoe zoeter, hoe later de druif is geoogst en hoe hoger de wijn op de kwalificatieladder staat. Achtereenvolgens gaat het daarbij om de volgende classificatie:
  • Tafelwein
  • Landwein
  • Qualitätswein
  • Kabinett
  • Prädikatswein
  • Spätlese
  • Auslese
  • Beerenauslese
  • Eiswein
  • Strohwein
  • Ausbruch
  • Trockenbeerenauslese

Aanbieding Oostenrijkse wijn

Wijnoutlet.nl heeft een aantal wijnen uit Oostenrijk in het assortiment. Benieuwd naar ons totale aanbod? Kijkt u dan eens in onze webwinkel. Daar vindt u een ruime keuze topwijnen tegen de laagste prijs. Eenvoudig besteld en snel geleverd. Dat is het voordeel van Wijnoutlet.nl.
Naar boven